Així es tira a terra una escola

Galería

Perquè una imatge val més que mil paraules…

Intervenció al Consell de Govern

Galería

En contra del sentir generalitzat del darrer Consell de Govern, l’Equip de Govern, ha tornat a incloure l’escola bressol Gespa dins dels pressupostos generals.

En un nou intent de passar per sobre de la demanda que la comunitat universitària està fent, l’Equip ignora la necessitat expressada de tenir un debat polític i social al voltant del que sens dubte és el recurs més important per a la conciliació laboral a la UAB.

Aquesta vegada no se’ns ha convidat a assistir al Consell de Govern, però si hem pogut fer una breu intervenció a l’inici.

Diem breu, doncs la secretaria general s’ha encarregat de que així ho fos, realitzant múltiples interrupcions a una exposició que ha durat uns escassos 7 minuts.

En tant que la intervenció ha estat mutilada, publiquem aquí el text íntegre:

Primerament volem agrair al rector que ens hagi donat l’oportunitat de fer aquest comunicat tot i que hauriem preferit fer una intervenció en un punt de l’ordre del dia on s’hagués parlat específicament de l’Escola Bressol Gespa..

Lamentem profundament que, tot i les queixes del passat CdG, la decissió del tancament de l’escola bressol s’hagi tornat a incloure dintre dels pressupostos generals. Creiem que  els 40 anys d’història de la Gespa es mereixen una major consideració.

A data d’avui hem recollit més de 1600 signatures, contra del tancament de la Gespa així com el suport de múltiples entitats i col·lectius com tots els sindicats de la UAB, la direcció de l’Escoleta, diferents col·lectius d’estudiants i de l’observatori de la igualtat entre d’altres.

Tot i això, la vicerectora d’economia sembla enrocada a tirar endavant amb el desmantellament del centre i afirma que les mares/pares tenim alternatives i la UAB no en té.

 • És evident que si portem a la Gespa als nostres fills i no a altres escoles és perque la millor alternativa a la nostra conciliació, com ho va ser en el seu moment per a molts de vosaltres inclosa la vicerectora. Amb les retallades dels drets laborals ara no podem portar els nostres fills a l’escola amb 9 mesos d’edat, ara hem de dur els nostres fills i filles amb menys de 6 mesos, quan encara no mengen aliments sòlids. Tenir els bebès a prop facilita la lactància materna durant els primers mesos i anys de vida.
 • Potser les mestres també tenen alternatives, continuar treballant a la Gespa amb les mateixes condicions laborals, l’alternativa de passar a cobrar sous propers a l’explotació o bé ser acomiadades, elles també tenen alternatives.
 • Però la UAB també té alternatives. La Universitat decideix on vol invertir els seus diners. D’ella depèn que deixi de dedicar diners en assumptes més superflus com s’apuntava al darrer CdG (jardineria, cartells, etc.) i prioritzi els diners en assumptes més importants.

En contra del que nosaltres, 1600 persones i vàries entintats pensem, i com us vam explicar a la carta que us vam enviar al darrer CdG, la vicerectora insisteix en que la Gespa no entra dins dels objectius específics de la UAB, però, per exemple, no veu cap problema en subvencionar el SAF. Aplicant la seva lògica (que no la nostra) la festa major de la UAB tampoc entraria en els objectius de la UAB i paradòxicament el seu pressupost pel 2015 l’aportació és igual al del 2014 (138.000euros) sense cap retallada.

Som partidaris de que es facin aportacions al SAF i a la festa de la UAB, el que volem deixar clar es que estem davant d’un argument falaç doncs la UAB pot fer i fa aportacions a entitats o projectes que resulten d’interés per al conjunt de la comunitat universitària, tot i no trobar-se entre els seus «objectius específics».

I davant d’axiò ens preguntem, per què la Gespa ha de patir un 60% de retallades d’un any per un altre? Per què demanen que la Gespa faci un esforç econòmic que no es demana a ningú altre?

Per l’AMPA és evident que darrera de tot això hi ha una clara intenció de tancar la Gespa. 

S’està fent tot el possible per acabar amb l’escola bressol. La mala gestió de la UAB i FUAB envers la Gespa durant aquest darrers anys ha deixatuna Gespa agònica amb la meitat d’alumnes i serveis sota mínims. A què ens referim quan parlem de mala gestió? De què estem parlant?

 • Estem parlant del varis intents de tancament els darrers anys.
 • Estem parlant de que es fa servir indiscriminadament l’estat de l’edifici com excusa per tancar la Gespa. Fa quatre dies l’edifici de la Gespa podia caure en qualsevol moment (ahir amb la gran ventada vam patir molt), ara resulta que no cau però que no s’adecua a la normativa i s’han de fer reformes pel valor de 400.000 euros, demà ens dirà que està tot correcte… L’equip de govern ha perdut tota credibilitat i ja no sabem què creure i què no. Ara diuen que les reformes s’han de fer ja sinó la Gespa tancarà aquest juliol. I si tot això és cert, Ara a què venen tantes preses? Fa molts anys que la Gespa necessita adaptar-se a normativa i s’ha de fer ara corrents? No podria fer-se en 2-3 anys perquè l’impacte econòmic no sigui tan important?
 • Estem parlant dels anys i anys de mirar cap a altra banda mentre l’edifici es deteriorava sense fer res per solucionar-ho ni tan sols en èpoques de vaques grasses.
 • Estem parlant de que la vicerectota vol fer veure al CdG que amb 80.000 euros la Gespa és viable perquè al juny no hi hagi gairebé infants matriculats i així es tanqui l’escola.
 • Estem parlant de la falta de previsió de l’actual equip de govern. A la pegunta de què faran amb la Gespa quan al juny hi hagin matriculats 5-6 infants, si la mantindran oberta com a escola bressol elitista per qui s’ho pugui pagar o si la tancaran van contestar: “ja es veurà el que es farà arribat el moment”. Com és possible que no es tingui previst quin serà el nombre mínim d’infants que admetran per no tancar l’escola? Com és possible que deixin aquesta incertesa sobre el seu destí? Al juny diran a aquestes famílies que la Gespa tanca quan ja s’hauran acabat els períodes d’inscripcions de les escoles bressols municipals i privades? Una maniobra més perquè al juny el nombre de matriculacions sigui zero. Una maniobra més pel tancament de la Gespa.
 • Estem parlant de les retallades de l’aportació de la UAB a la Gespa patides des del 2010 que sumen un 30 %.
 • Estem parlant de l’increment de les quotes patides en els darrers dos anys.
 • Estem parlant de l’empitjorament intencionat de la qualitat del servei treient el canguratge de les tarde de juliol en el curs passat.
 • Estem parlant de l’intent de pujada de quota de l’any passat en 80 euros que va fer fugir a la majoria de les famílies i poques vam decidir tornar quan es van desdir.
 • Estem parlant de que se’ns convida a falses meses de viabilitat per fer-nos perdre el temps, maquillades de “a veure com pot sobreviure la Gespa sense els 37.000 euros de la Generalitat” i la vicerectora ho va transformar en “com que no hi ha subvenció de la Generalitat reduïm el pressupost de la UAB de 190.000 euros a 80.000”.
 • Estem parlant de l’adjudicació sense concurs públic del servei de menjador de la Gespa a a l’Hotel Campus, així tot queda en casa. Es pot fer una assignació a dit sense fer concurs públic? el cas és que aquesta adjufdicació està suposant un gran perjudici en la dieta dels infants ja que ofereixen un servei de menjador amb nul·la experiència en infància. Des de juliol estem demanant que s’obri un concurs públic i no se’ns ha fet cas.

Conselleres i consellers, són moltes les propostes de millora de estalvi i de viabilitat que hem posat sobre la taula i a totes se’ns diu que NO, que no es pot, que no hi ha diners.. però en realitat el que no hi ha és voluntat. Ja està bé de mitges tintes i subterfugis; vicerectora perquè no ho dius clar?: “NO volem aportar diners a la Gespa, preferim invertir els diners en altres coses, algunes d’elles supèrflues, perquè no creiem en la conciliació laboral i familiar ni en la igualtat d’homes i dones, per lo que procedirem a derogar la mesura 2.9 de l’actual pla d’igualtat entre dones i homes”. Demanem sinceritat i no fer veure que amb 80.000 euros l’escola continuarà donant servei com si res, la vicerectora sap perfectament que aquesta és una maniobra per tancar la Gespa. La  vicerectora ens pregunta d’on volem treure els 190.000 euros que  necessita la Gespa. Nosaltres li preguntem: «Dón treurà els 3 milions d’euros que calen per pagar la multa de CEDRO?».

Si la «històrica mala gestió de la Gespa no es responsabilitat de l’Equip de Govern», es depurarán responsabilitats per la decisió de no negociar amb CEDRO?Des de l’AMPA continuem instant a que es treballi perque la Gespa s’integri dintre d’una xarxa d’escoles públiques però que mentres no asolim aquest objectiu demaneu que feu tot el possible per mantenir aquest recurs esencial per la conicliació laboral i familar.

Senyores i senyors, tenim posades en vosaltres les nostres eperances. Insistim en demanar que la decisió del tancament de la Gespa es debateixi i es voti en un punt de l’ordre del dia diferent al dels pressupostos. Però si finalment no es permet fer-ho així no ens queda més remei que demanar-vos que voteu en contra del pressupostos per evitar així el tancament de la Gespa. Us demanem un vostre vot sincer fora de pressions, per lo que sol·licitem que exerciu el vostre vot en secret.

Si per contra decidiu aprovar els pressupostos, i per tant tancar la Gespa, que sapigueu que la nostra lluita no s’acaba aquí i continuarem lluitant fins ON CALGUI perquè no ens trepitgeu la Gespa.

Moltes gràcies per la vostra atenció.

 

IMG_20141210_094320 IMG_20141210_094325 IMG_20141210_094340 IMG_20141210_094244P1100193 P1100194   IMG_20141210_094255P1100195IMG-20141210-WA0002