Mentides

Estándar

Sense l’autorització de l’ajuntament de Cerdanyola, i aprofitant el silenci mediàtic de l’agost, la UAB ha enderrocat l’edifici de l’escola bressol Gespa. Davant la disconformitat pública de l’ajuntament i de l’AMPA de l’escola, aquesta setmana la UAB publica a la intranet un comunicat en què argumenta que l’edifici «representava un risc important». L’equip de govern MENTEIX.

L’equip té constància dels informes independents —ells mateixos els van encarregar— que defensen que l’edifici no estava en «risc de col·lapse». Si era tan urgent enderrocar-lo, què feien allà, uns dies abans, les mestres i els nostres fills? Si no ho era, es tracta d’una decisió política que s’ha pres de manera unilateral, amb total manca de transparència i sense referendar-la amb els òrgans de govern.


Benvolguts/des companys/es,

Lamentem profundament comunicar que l’escola bressol Gespa no obrirà les seves portes aquest curs perquè, literalment, ja no resta cap porta per obrir.

De forma unilateral, l’equip de govern, sense el vistiplau del consell de govern, sense la llicència necessària de l’ajuntament de Cerdanyola i amb la «nocturnitat» del tancament d’agost HA ENDERROCAT L’EDIFICI I TOTES LES INSTAL·LACIONS de l’escola bressol.

La notícia va saltar a la premsa aquest agost i l’equip no va donar cap resposta:

Aquesta setmana passada, per calmar la més que raonable indignació de la comunitat universitària i de l’Ajuntament de Cerdanyola, la UAB ha publicat un breu comunicat a la seva intranet (i l’ha enviat per correu a una part de la comunitat) en el qual argumenten els motius.

El comunicat de l’equip diu: «En finalitzar aquesta activitat, la Fundació UAB havia comunicat a la UAB que retornava l’edifici a la Universitat, donant per acabat el conveni de cessió d’ús. En aquestes circumstàncies, i atès que l’edifici no complia les mínimes condicions d’edificació i representava un risc important, com li consta a l’Ajuntament de Cerdanyola, no tenia sentit mantenir-lo i per això es va sol·licitar el permís d’enderroc i es va procedir a l’execució de les obres durant el període de vacances i de suspensió d’activitats acadèmiques, per tal de minimitzar l’impacte d’una operació d’aquestes característiques…»

Text íntegre: https://goo.gl/T9ixBO

El poeta i dramaturg Pierre Corneille deia que «cal tenir bona memòria després d’haver mentit».

Anem per parts i fem junts una mica de memòria:

A l’ajuntament NO li consta, ni li pot constar, que l’edifici fos un «risc important» pel simple fet que això NO és cert.

Els dos informes independents que el mateix equip de govern va encarregar avalen, com diu el cap de manteniment, Enric Font, en el seu resum, que «no hi ha risc imminent de col·lapse estructural».

Calia fer actuacions? Probablement.
Era urgent enderrocar l’edifici? De cap manera.
Hi havia solucions alternatives a l’enderroc? Diverses.

Si no fos per la política de fets consumats d’aquest equip, qualsevol arquitecte hagués pogut visitar l’edifici de l’escola i afirmar que hi havia molt més risc que caigués l’edifici de, per exemple, Ciències de l’Educació (que si es troba en estat precari).

Això és així fins al punt que al consell de govern del 14 d’abril l’equip va canviar d’estratègia i va explicar als consellers que calia tancar l’escola, no per l’estat de l’edifici, sinó perquè en 40 anys ningú no havia demanat la «llicència d’activitats» a l’ajuntament. Això obligava a adaptar l’edifici a la normativa del 2006, amb el consegüent cost econòmic.

Diguem-ho clar: L’enderroc d’aquest edifici no és conseqüència lògica del seu estat ni del cessament d’activitats. És una decisió política presa pel rector, Ferran Sancho, la vicerectora d’economia, Montserrat Farell, i la presidenta del patronat «Escola bressol Gespa», Montserrat Balagueró.

Però aquesta no és la primera vegada que hem d’escriure contracomunicats per explicar que els fets no són com ens els expliquen.

El 26 de febrer d’aquest any, TOTS els grups parlamentaris reunits al ple de l’ajuntament aproven que cal donar suport a la «continuïtat» a l’escola bressol Gespa, i l’abril passat, quan el consell de govern n’aprova el tancament, tornen a aprovar una nova esmena que diu:

«PRIMER.- Pronunciar-se en contra del tancament de l’Escola Bressol Gespa i, com a conseqüència, fer efectiu aquest acord amb el vot que aporten les dues regidores representants d’aquest consistori al Patronat, que haurà de ser contrari al tancament
Vídeo de la sessió: http://goo.gl/od1qsu

La UAB dóna resposta a la demanda de forma perversa: signa un pseudoconveni amb una escola privada de fora del campus (La Llar d’en Pitus) que no aporta cap benefici a les famílies i els/les estudiants en pràctiques i posa en marxa tota la maquinària de propaganda perquè es parli de «continuïtat» del projecte educatiu en lloc de «tancament». Cal guardar les aparences.

I ara, quin eufemisme hem d’utilitzar per «enderroc»?

Aquest enderroc és la forma que té l’equip d’en Ferran Sancho de donar un cop a la taula, és el seu darrer intent de posar punt i final a la lluita per a la defensa d’un dret històric dels treballadors i treballadores del campus.

I, si ens ho permeteu, hem de dir que ho han fet amb la subtilesa d’un paquiderm, buscant la «nocturnitat» que els dóna el tancament a l’agost, sense referendar-ho amb el consell de govern i sense escoltar la comunitat universitària (1800 signatures de suport, el claustre va aprovar la continuïtat de la Gespa, etc.).

El darrer any i mig, les mares i els pares hem fet una forta oposició a la política totalitària d’aquest equip, i sota el seu règim això té un preu. La dissidència no es pot permetre.

És per això que no escolten les nostres propostes d’autogestió, per això s’acomiada la presidenta de l’AMPA (treballadora indefinida de la UAB) i per això s’enderroca l’edifici.

Benvolgut Sancho, aquests són els fets, però encara resten preguntes sense resposta:

  • Per què s’enderroca l’edifici sense tenir el permís de l’ajuntament?
  • Per què es triga tant a sol·licitar la llicència d’obres si l’enderroc estava previst des de feia mesos?
  • Per què no es trasllada al consell de govern la decisió de l’enderroc d’un edifici patrimoni de la UAB?
  • Per què no es vol ni sentir a parlar de la proposta d’autogestió?
  • S’ha comptat amb el corresponent concurs públic per adjudicar les tasques d’enderroc?
  • A què es destinarà aquest espai?
  • Quin ha estat el cost econòmic de l’enderroc?
  • I sobre tot… per què es decideix fer-ho amb tanta urgència al mes d’agost?


AMPA exiliada de l’escola bressol Gespa.

PD: Vols conèixer totes les incorreccions, mentides i omissions del comunicat?
Visita aquest link: http://wp.me/a5iKXc-65

Deja una respuesta

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Salir /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Salir /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Salir /  Cambiar )

Conectando a %s